Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim

Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim
Co to jest: Cudownie pachnie czosnkiem, jest pikantne w smaku i jednocześnie niezwykle orzeźwiające? Mowa oczywiście o czosnku niedźwiedzim!

Niezbędne składniki (4 porcje)

Szalotka: 2 sztuki
Ziemniaki surowe: 1 sztuka
Oliwa z oliwek: 2 łyżki
Białe wino wytrawne: 100 ml
Wywar warzywny 3/4 litra
Czosnek niedźwiedzi 2 pęczki
Margaryna roślinna: 2 łyżki
Simply V roślinnej pasty kanapkowej na bazie migdałów o smaku łagodnym:  1 opakowanie
Cytryna: 1 sztuka
Napój migdałowy: 100 ml
Sól morska: szczypta
Pieprz: szczypta
Kilka kromek chleba pełnoziarnistego
Alergeny: orzechy, gluten.

Przygotowanie

01.
Szalotkę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę, a następnie krótko gotuj w garnku z dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
02.
Zalej winem, dodaj wywar warzywny i zredukuj o około 1/3 objętości.
03.
Liście czosnku niedźwiedziego umyj i dokładnie osusz. Odłóż kilka liści do dekoracji, resztę zmiksuj na drobno z około 80 ml oliwy z oliwek.
04.
Kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor z 2 łyżkami margaryny na rozgrzanej patelni. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
05.
Dodaj do zupy 100 g pasty Simply V o smaku łagodnym i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Dodaj rozdrobniony czosnek niedźwiedzi i zmiksuj z zupą przy pomocy blendera.
06.
Rozlej zupę do czterech talerzy, wymieszaj na gładką masę, a następnie udekoruj każdą zupę po 1 łyżce stołowej pozostałą wegańską pastą Simply V o smaku łagodnym wymieszaną z odrobiną napoju migdałowego.
Podawaj z grzankami, drobno posiekanym czosnkiem niedźwiedzim i świeżo zmielonym pieprzem.
Ta zupa to uczta nie tylko dla oczu!

Wartości odżywcze na porcję

Kalorie: 494 kcal
Wartość energetyczna: 2018 kJ
Węglowodany: 40 g
Tłuszcz: 31 g
Białko: 11 g