Zapiekanka ziemniaczana z wiórkami Simply V

Zapiekanka ziemniaczana z wiórkami Simply V
Dzisiaj w menu przystępne i pożywne danie, które zasmakuje każdemu. Roślinne wiórki stworzą chrupiącą i złocistą warstwę na apetycznej ziemniaczanej treści.

SKŁADNIKI

3 sztuki dużych ziemniaków grillowych
½ opakowania Simply V roślinnych wiórków na bazie migdałów
150 ml śmietany roślinnej
80 ml mleka kokosowego
30 g cebuli białej
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
10 g natki pietruszki
Szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki bułki tartej
Sól i pieprz do smaku
Alergeny: orzechy, pszenica, *soja (w zależności od użytej śmietany roślinnej)

PRZEPIS

01.
Ziemniaki umyj, następnie natnij cienkie plasterki, tak aby ich nie przeciąć od spodu do końca.
02.
W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj rozmaryn i posiekaną natkę pietruszki. Wlej mleko kokosowe i śmietanę. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 4 minuty.
03.
Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej wcześniej przygotowaną śmietaną z mlekiem i dodatkami. Posyp bułką tartą. Przykryj folią aluminiową lub pokrywką od naczynia.
04.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150ºC przez około 50 minut.
05.
Po tym czasie wyjmij naczynie, odkryj i posyp wiórkami Simply V.
06.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 180ºC i piecz zapiekankę przez 10 minut.
07.
Udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami i podawaj.
Nie zapomnij posypać ulubionymi świeżymi ziołami, to dopiero będzie uczta dla zmysłów!
Możesz zmodyfikować składniki do wersji bezglutenowej dania używając jako panierki np.: zmielonych płatków owsianych, amarantusowych lub kukurydzianych, a także kaszki kukurydzianej.