Zapiekanka makaronowa z wiórkami Simply V

Zapiekanka makaronowa z wiórkami Simply V
Zapiekanka to zawsze dobry pomysł i mistrzostwo pod względem czasu przygotowania oraz potrzebnych składników, bo można szybko dodać to, co aktualnie jest pod ręką. Roślinne wiórki zadbają o chrupiącą, złocistą i niezapomnianą warstwę.

SKŁADNIKI

200 g makaronu wieloziarnistego rurki (opcjonalnie makaron bezglutenowy)
½ opakowania Simply V roślinnych wiórków na bazie migdałów
120 ml mleka sojowego
120 ml mleka kokosowego
30 g cebuli białej
10 g czosnku
10 g natki pietruszki
20 g oliwek czarnych
15 g oliwek zielonych
25 g pomidorów suszonych
Sól i pieprz do smaku
Alergeny: orzechy, soja, zboża zawierające gluten* (*w zależności od użytego makaronu)

PRZEPIS

01.
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie około 6-8 minut, a następnie odsącz.
02.
W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj pokrojone w “oponki” oba rodzaje oliwek i pokrojone w paski suszone. Wlej mleko kokosowe i sojowe.
03.
Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
04.
Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
05.
Ugotowany makaron ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej masą z mleka i dodatków.
06.
Posyp roślinnymi wiórkami Simply V i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 8 minut.
07.
Udekoruj listkami bazylii i podawaj.
Wskazówka: dodaj ostrości posypując posiekaną drobno świeżą papryczką chili lub kropiąc ulubionym sosem. Danie możesz przygotować w wersji bezglutenowej używając makaronu ze zbóż nie zawierających glutenu.