Wegańska pizza biała ze szparagami, salsą pomidorową i szpinakiem

Wegańska pizza biała ze szparagami, salsą pomidorową i szpinakiem
Biała pizza w wersji wegańskiej to nietuzinkowa uczta, kremowa i delikatna! Wbrew pozorom jest łatwa i szybka w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

Ciasto na pizzę lub blat do pizzy

2 opakowania Simply V roślinnej pasty kanapkowej na bazie migdałów o smaku łagodnym
100 g liści szpinaku
1 mały ząbek czosnku
Szczypta gałki muszkatołowej
10 g masła
1 pęczek szparagów białych
2 łyżki oliwy truflowej

SALSA POMIDOROWA

80 g pomidorów malinowych
15 g czerwonej cebuli
2 listki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz kruszony do smaku
Alergeny: orzechy, pszenica.

PRZEPIS

01.
Posiekany czosnek przesmaż na maśle, po chwili dodaj liście szpinaku i smaż dalej. Następnie dopraw do smaku gałką muszkatołową. Odsącz przed ułożeniem na pizzy.
02.
Szparagi obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
03.
Pomidory przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Pokrój w drobną kostkę cebulę i połącz z pomidorami. Dodaj oliwę, przyprawy oraz pokrojoną bazylię.
04.
Ciasto na pizzę rozwałkuj i posmaruj pastą Simply V o smaku łagodnym.
05.
Ułóż na tym szpinak oraz szparagi.
06.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 240ºC przez około 8-10 minut.
07.
Po wyjęciu posyp pizzę salsą pomidorową i polej oliwą truflową.
W zależności od sezonu możesz użyć szparagów świeżych lub marynowanych.