Sernik amerykański ze świeżymi borówkami

Sernik amerykański ze świeżymi borówkami
Każdy miłośnik słodkości z pewnością pokocha ten sernik, niezależnie od tego, czy podamy go z borówkami czy bez.

Niezbędne składniki (8 porcji)

Orzechy nerkowca: 120 g
Słodkie migdały: 90 g
Daktyle: 90 g
Margaryna roślinna: 2 łyżki
Laska wanilii: 1 sztuka
Sól: szczypta
Syrop z agawy: 160 g
Simply V roślinnej pasty kanapkowej na bazie migdałów o smaku łagodnym: 3 opakowania
Mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
Olej słonecznikowy: 1 łyżka
Sok z cytryny: 1 łyżeczka
Skórka z cytryny: 2 łyżeczki
Truskawki: 500 g
Borówki: 150 g
Melisa: 4 łodygi
Wegańskie, słodkie ciastka pełnoziarniste: 90 g
Alergeny: orzechy, gluten.

Przygotowanie

01.
Orzechy nerkowca wsyp do miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 1 godzinę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175ºC (górna i dolna grzałka). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a jej boki delikatnie natłuść.
02.
Rozdrobnij na kruchą masę składniki na spód (migdały, daktyle, margarynę, ciastka wegańskie, laskę wanilii, syrop z agawy, sól) za pomocą miksera, blendera lub noża. Rozsyp powstałą masę na dnie formy i dobrze dociśnij, formując brzeg o wysokości 2 cm. Piecz spód ciasteczkowy przez około 20 minut. Po 10 minutach, wyciągnij jeszcze trochę brzeg ciasta ku górze. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę pieca do 160ºC (górna i dolna grzałka).
03.
W celu przygotowania masy przecedź namoczone nerkowce, dobrze odsącz i umieść w mikserze z pastą Simply V o smaku łagodnym i pozostałymi składnikami za wyjątkiem jagód i skórki cytryny. Rozdrabniaj mieszankę aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
04.
Wylej masę na ciasteczkowy spód i piecz przez 50-60 minut w temperaturze 160ºC (górna i dolna grzałka). Następnie pozostaw do ostudzenia.
05.
Podczas pieczenia ciasta umyj borówki i truskawki, dobrze je odsącz oraz usuń szypułki z truskawek. Połowę truskawek zmiksuj. W razie potrzeby dosłodzić odrobiną syropu z agawy.
06.
Podziel ciasto na 8 porcji, polej sosem truskawkowym, obłóż jagodami i pozostałymi truskawkami oraz udekoruj melisą.
Podoba Ci się? Oczywiście możesz udekorować ciasto również innymi owocami wedle upodobań.

Wartości odżywcze na porcję

Kalorie: 494 kcal
Wartość energetyczna: 2018 kJ
Węglowodany: 40 g
Tłuszcz: 31 g
Białko: 11 g