Quiche ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorami

Quiche ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorami
To Quiche jest wypełnione dużą ilością szpinaku, świeżych grzybów i soczystych pomidorów – palce lizać!

Niezbędne składniki (4 porcje)

Mąka orkiszowa typ 630: 300 g
Mąka sojowa: 3 łyżki
Sól: 1 łyżeczka
Margaryna: 150 g
Woda mineralna: 4 łyżki
Szpinak surowy: 800 g
Grzyby surowe: 250 g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Oliwa z oliwek: 2 łyżki
Sól morska: 0,5 łyżeczki
Pieprz: 1 szczypta
Gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Simply V roślinnej pasty kanapkowej na bazie migdałów o smaku paprykowym: 375 g
Cytryna: 1 sztuka
Suszone pomidory: 50 g
Simply V roślinne plastry na bazie migdałów o smaku wyrazistym: 100 g
Alergeny: orzechy, gluten.

Przygotowanie

01.
Przygotuj formę do tarty (28 cm Ø).
02.
Wymieszaj składniki na ciasto: mąkę orkiszową, mąkę sojową i sól. Zimną margarynę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do mąki około 3 łyżki zimnej wody. Wszystko szybko zagnieć na gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.
03.
Liście szpinaku umyj i oczyść, a następnie osusz. Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki. Pomidory pokrój na cienkie plasterki. Odłóż kilka dużych plasterków na bok, a resztę pokrój w kostkę. Cebulę i ząbki czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Używając niewielkiej ilości oleju podsmaż na patelni przez 6-7 minut cebulę, czosnek i grzyby. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Smaż 2 minuty, stopniowo dodając szpinak. Smaż tak długo, aż szpinak opadnie. Zdejmij patelnię z pieca i dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Przełóż mieszaninę na sitko i spuść powstający sok warzywny.
04.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C (górna i dolna grzałka).
05.
Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni, włóż do formy i dociśnij brzegi, aby uzyskać wysokość około 3 cm. Nakłuj kilkakrotnie spód ciasta widelcem i wstępnie zapiecz przez 15 minut na drugim od dołu ruszcie.
06.
W misce dopraw pastę Simply V o smaku paprykowym odrobiną startej skórki z cytryny, solą i pieprzem. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z 2 łyżkami mąki sojowej. Następnie wymieszaj z przygotowaną wcześniej szpinakowo – grzybową masą i ponownie dopraw do smaku. Rozłóż powstałą masę na spodzie ciasta i obłóż plastrami Simply V o smaku wyrazistym.
07.
Obłóż quiche odstawionymi wcześniej plastrami pomidora i piecz w piekarniku przez około 35 minut. Następnie ostudź.
Danie idealne na mały głód! Jeśli quiche jest dla Ciebie za duże, możesz użyć tortownicy o mniejszej średnicy (16 cm lub 18 cm) i tym samym zmniejszyć porcję o połowę.

Wartości odżywcze na porcję

Kalorie: 996 kcal
Wartość energetyczna: 3956 kJ
Węglowodany: 62 g
Tłuszcz: 58 g
Białko: 23 g