Pizza wegańska z wiórkami Simply V, pomidorową passatą i grillowanymi warzywami

Pizza wegańska z wiórkami Simply V, pomidorową passatą i grillowanymi warzywami
Zdrowa, pełna smaku i treści, uwielbiana przez każdego - pizza! Idealna na każdy głód. Wbrew pozorom szybka w przygotowaniu, a dodatki wolno modyfikować jak tylko dusza zapragnie, nie zapominając jednak o idealnie topiących się roślinnych wiórkach Simply V.

SKŁADNIKI

Ciasto na pizzę lub blat do pizzy
½ opakowania Simply V roślinnych wiórków na bazie migdałów
40 g cukinii
30 g bakłażana
80 g papryka trzy kolory
15 g suszonych pomidorów

MARYNATA DO WARZYW

1 gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
Sól i pieprz do smaku

SOS

120 ml pomidorów pelatti
15 g cebuli
5 listków bazylii
1 mały ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Cukier, sól i pieprz do smaku
Alergeny: orzechy, pszenica

PRZEPIS

01.
Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
02.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Następnie podsmaż razem na rozgrzanym na patelni oleju roślinnym. Kolejno dodaj do warzyw pokrojone pomidory i smaż, aby odparowała z nich woda.
03.
Dodaj gęsty sok z zalewy pomidorów, całość dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
04.
Zredukuj powstały sos o połowę. Na koniec dodaj pokrojone cienko listki bazylii.
05.
Warzywa pokrój w trójkąty i zamarynuj w drobno posiekanych ziołach z olejem.
06.
Grilluj warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 10 minut lub podsmaż na mocno rozgrzanej patelni.
07.
Ciasto na pizzę rozwałkuj, posmaruj sosem pomidorowym, ułóż na nim warzywa i posyp wiórkami Simply V.
08.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 240ºC przez około 8-10 minut.
09.
Pizzę podawaj posypaną liśćmi rukoli i skropioną ulubioną oliwą.
Wspaniale smakuje skropiona dobrą oliwą z oliwek, a dla dodania ostrości - oliwą z dodatkiem chili. Można się podzielić z innymi, ale oczywiście nie trzeba.