Pierogi z farszem dyniowo-paprykowym

Pierogi z farszem dyniowo-paprykowym
Pierogi te są błyskawiczne w przygotowaniu, ponieważ użyliśmy do nich gotowego ciasta francuskiego. Farsz składa się z dyni i papryki. Proponujemy podać je z dipem. Są idealne na kolację i na przekąskę!

Niezbędne składniki (4 porcje)

Cebula: 1 sztuka
Dynia Hokkaido: 400g
Czerwona papryka: 1 sztuka
Mięta: 4 liście
Oliwa z oliwek: 3 łyżki
Suszona kurkuma: 1 łyżeczka
Pieprz: 1 łyżeczka
Sól: 2 łyżeczki
Simply V roślinnej pasty kanapkowej na bazie migdałów o smaku paprykowym: 2 opakowania
Ciasto francuskie: 1 opakowanie
Czosnek: kilka ząbków
Alergeny: orzechy, gluten.

Przygotowanie

01.
Obierz cebulę i ząbki czosnku, a następnie pokrój je w bardzo drobną kostkę. Umyj dynię i paprykę, usuń nasiona i pokrój w małe kostki. Umyj i oskub miętę.
02.
Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż cebulę, czosnek, paprykę i pokrojoną w kostkę dynię. Następnie wymieszaj wraz z wszystkimi przyprawami i smaż na umiarkowanym ogniu przez kilka minut. Dolej 3 łyżki wody, przykryj i gotuj przez około 10 minut, aż dynia będzie miękka (ale nie rozgotowana). Pozostaw do lekkiego ostygnięcia, dodaj świeżo posiekaną miętę, wymieszaj, a następnie ponownie dopraw solą i pieprzem.
03.
W celu przygotowania dipu wymieszaj pastę Simply V o smaku paprykowym do uzyskania gładkiej konsystencji (w razie potrzeby lekko rozcieńcz wodą) i dopraw do smaku solą i pieprzem.
04.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (górna i dolna grzałka).
05.
Rozwałkuj na cienko ciasto francuskie na posypaną mąką powierzchnię, a następnie wytnij kółka za pomocą szklanki. Posmaruj krawędzie ciasta odrobiną wody.
06.
Nałóż farsz na środek ciasta, zlep pierożki, a boki dognieć widelcem. Następnie posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku przez 20 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru, podawaj z dipem.
Składniki na farsz mogą być oczywiście modyfikowane wedle upodobań.

Wartości odżywcze na porcję

Kalorie: 568 kcal
Wartość energetyczna: 2371 kJ
Węglowodany: 30 g
Tłuszcz: 39 g
Białko: 8 g