Pierogi włoskie z wegańskim mięsem mielonym i paprykowym nadzieniem

Pierogi włoskie z wegańskim mięsem mielonym i paprykowym nadzieniem
Proponujemy bezmięsną wersję mielonego farszu, która pozytywnie zaskoczy niejednego sceptyka. Pierogi w stylu włoskim są zarówno delikatne i wykwintne, jak i łatwe w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

CIASTO NA PIEROGI

300 g mąki pszennej
20 g masła
1 jajko
150 g mleka

FARSZ

½ opakowania Simply V roślinnej pasty kanapkowej na bazie migdałów o smaku paprykowym
300 g wegańskiego “mięsa” mielonego
1 łyżka majeranku
1 łyżka oliwy
30 g cebuli białej
5 g pieprzu skruszonego
25 g natki pietruszki

SOS NA BAZIE DEMI-GLACE

35 g sosu demi-glace
3 g octu winnego
10 g masła

WARZYWA

30 g brokuła
15 g groszku cukrowego
15 g szczypiorku z cebuli dymki
Alergeny: orzechy, pszenica, mleko, jaja, soja* (*w zależności od użytego wegańskiego substytutu mięsa)

PRZEPIS

01.
Podgrzej mleko, a następnie połącz wszystkie składniki na ciasto (poza przyprawami) i wyrób na jednolitą masę przy pomocy robota kuchennego.
02.
Przygotuj wegańskie mięso mielone: cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż na złoto na patelni z rozgrzaną oliwą, po chwili dodaj “mięso” i majeranek, podsmaż około 5 minut.
03.
Połącz pastę Simply V o smaku paprykowym i wszystkie pozostałe składniki na farsz, następnie odstaw do lodówki na 2 godziny.
04.
Rozwałkuj ciasto na pierogi, wytnij potrzebne kształty, nałóż porcję farszu i uformuj pierogi. Gotuj pierogi w osolonej wodzie.
05.
Ugotuj brokuła i groszek cukrowy.
06.
Wymieszaj składniki na sos i zagotuj.
07.
Pierogi podawaj zanurzone w sosie demi-glace i udekorowane warzywami.
Użyte w przepisie warzywa mogą być oczywiście modyfikowane wedle upodobań i aktualnych dostępności w sezonie.