Paluchy z ciasta francuskiego

Paluchy z ciasta francuskiego
Są mile widzianymi gośćmi na każdym przyjęciu, pikniku i nie tylko – oprócz tego są błyskawiczne w przygotowaniu.

Niezbędne składniki (4 porcje)

Ciasto francuskie: 280 g
Simply V roślinne plastry na bazie migdałów o smaku łagodnym: 100 g
Suszony kminek: 2 łyżki
Napój migdałowy: 4 łyżki
Sól morska: 1 szczypta
Alergeny: orzechy, gluten.

Przygotowanie

01.
Rozpakuj i rozwiń ciasto francuskie tak, aby leżało płasko na blacie (dłuższą stroną do dołu).
02.
Pokrój plastry Simply V o smaku łagodnym w cienkie paski i obłóż nimi połowę długiego boku ciasta.
03.
Złóż drugą połowę ciasta i za pomocą wałka lekko dociśnij i delikatnie rozwałkuj.
04.
Rozgrzej piekarnik do 170ºC (górna i dolna grzałka).
05.
Pokrój ciasto francuskie na 20 pasków i skręć w spirale. W ten sposób paski uzyskają później swój skręcony kształt.
06.
Polej paluchy odrobiną napoju migdałowego. Następnie posyp kminkiem i solą morską.
07.
Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut. Ewentualnie po połowie czasu pieczenia ostrożnie obróć na drugą stronę.
08.
Wyjmij z piekarnika i rozkoszuj się przekąską.
Jedna porcja odpowiada mniej więcej 5 paluchom.
Przepis ten przewiduje około 20 paluchów z ciasta francuskiego.

Wartości odżywcze na porcję

Kalorie: 388 kcal
Wartość energetyczna: 1620 kJ
Węglowodany: 29 g
Tłuszcz: 29 g
Białko: 5 g