Cheeseburger wegański z plastrami Simply V o smaku łagodnym i piklowanym mango

Cheeseburger wegański z plastrami Simply V o smaku łagodnym i piklowanym mango
W dzisiejszym menu rewolucyjne i smakowite danie. Na jego wyjątkowy smak składają się - z jednej strony przepyszny wegański kotlet z idealnie roztopionymi plastrami Simply V, a z drugiej orzeźwiające i słodkie mango.

SKŁADNIKI

1 bułka hamburgerowa
Burger wegański
2 x Simply V roślinne plastry na bazie migdałów o smaku łagodnym
2 łyżki Simply V roślinnej pasty kanapkowej na bazie migdałów o smaku paprykowym
2 plastry pomidora
4 plastry ogórka świeżego
1 liść sałaty
Pęczek szczypiorku z cebuli dymki

MANGO PIKLOWANE

1 kg mango
100 ml octu
800 ml wody
10 g kolendry w ziarnach
5 g papryki chili
Alergeny: orzechy, pszenica, soja* (*w zależności od użytego wegańskiego substytutu mięsa)

PRZEPIS

01.
Mango pokrój w cienkie plastry. Zagotuj wszystkie składniki marynaty do mango. Zalej mango i odstaw na 12 godzin.
02.
Wegańskiego burgera usmaż po obu stronach na rozgrzanej patelni.
03.
Na burgera połóż 1 plaster Simply V o smaku łagodnym i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 2-3 minuty. Bułkę przekrój na pół i także podpiecz chwilę w piekarniku, aby była złocista i chrupiąca.
04.
Posmaruj obie połówki bułki pastą Simply V o smaku paprykowym.
05.
Na bułce ułóż kolejno: plaster pomidora, kawałki mango, 1 plaster Simply V o smaku łagodnym, plastry ogórka, sałatę, a następnie mięso i posyp całość cebulą dymkę (dodaj więcej warstw warzyw wedle uznania).
06.
Przykryj górną połówką bułki.
Jak powszechnie wiadomo burgery fantastycznie komponują się z frytkami, zatem polecamy sprawić sobie taki pyszny dodatek. Chodzą słuchy, że można zaostrzyć smak burgera dodając drobno posiekaną świeżą papryczkę chili lub ulubiony ostry sos.