Bezglutenowy wrap wegański z plastrami Simply V o smaku wyrazistym, rwaną sałatą oraz salsą pomidorową i guacamole

Bezglutenowy wrap wegański z plastrami Simply V o smaku wyrazistym, rwaną sałatą oraz salsą pomidorową i guacamole
Ten wrap jest dobry na każdą porę dnia, i na każdy głód. Można go zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadzienie to może być Twoja inwencja, a roślinne plastry Simply V zrobią resztę - idealnie się roztopią i apetycznie połączą nadzienie.

SKŁADNIKI

4 tortille kukurydziane
1 opakowanie Simply V roślinnej pasty kanapkowej na bazie migdałów o smaku łagodnym
8 x Simply V roślinne plastry na bazie migdałów o smaku wyrazistym
20 ml oleju rzepakowego
15 listków bazylii
30 g sałaty rzymskiej mini
100 g papryki trzy kolory
40 g cukinii
20 g cebuli czerwonej
Szczypta rozmarynu
20 ml oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku

SALSA POMIDOROWA

80 g pomidorów malinowych
15 g czerwonej cebuli
2 listki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz kruszony do smaku

GUACAMOLE (opcjonalnie)

2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
1 mały ząbek czosnku
Sól do smaku
1 łyżeczka papryczki chili
Listki kolendry świeżej
1 pomidor
¼ cebuli
Alergeny: orzechy

PRZEPIS

01.
Przygotuj salsę: pomidory przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
02.
Opcjonalnie - przygotuj guacamole: obierz awokado i usuń pestkę, następnie wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem na pastę, dodaj sok z limonki, sól i starty czosnek, dokładnie wymieszaj. Wsyp drobno posiekaną chilli i posiekane listki kolendry. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę pomidor i pokrojoną w pióra cebulę i wymieszaj.
03.
Pokrój w drobną kostkę cebulę i dodaj do pomidorów. Dodaj oliwę, przyprawy oraz pokrojoną bazylię.
04.
Przygotuj guacamole: obierz awokado i usuń pestkę, następnie wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem na pastę, dodaj sok z limonki, sól i starty czosnek, dokładnie wymieszaj.
05.
Wsyp drobno posiekaną chilli i posiekane listki kolendry. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę pomidor i pokrojoną w pióra cebulę i wymieszaj.
06.
Warzywa umyj. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w cząstki. Cukinię pokrój w trójkąty o grubości 0,5 cm. Posyp solą i odstaw na 30 minut, aby puściła wodę, po tym czasie odlej wodę.
07.
Cebulę czerwoną podziel na ćwiartki. Wymieszaj warzywa z oliwą i rozmarynem, dopraw solą i pieprzem. Grilluj warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 10 minut lub podsmaż na mocno rozgrzanej patelni.
08.
Tortille umieść na suchej, rozgrzanej patelni i podpiecz z obu stron do zarumienienia.
09.
Na każdej tortilli rozsmaruj pastę Simply V o smaku łagodnym, ułóż na to grillowane warzywa, listki bazylii, rwaną sałatę i po 2 plastry Simply V o smaku wyrazistym.
10.
Zawiń brzegi do środka i zwiń w rulon, następnie przekrój na pół.
11.
Wrapy podawaj na ciepło lub zimno z salsą pomidorową.
Nie zapomnij o sosie lub pastach do podania - proponujemy pomidorową salsę, ale sprawdzi się tutaj także guacamole, a najlepiej zaserwuj sobie oba te dodatki.