Bezglutenowa quesadilla wegańska z plastrami Simply V o smaku łagodnym, grillowanymi warzywami oraz salsą pomidorową

Bezglutenowa quesadilla wegańska z plastrami Simply V o smaku łagodnym, grillowanymi warzywami oraz salsą pomidorową
Pożywna, a zaskakująco łatwa w przygotowaniu i do tego bezglutenowa! Do środka możesz dodać każde ulubione warzywo, a roślinne plastry Simply V smakowicie się roztopią i precyzyjnie połączą nadzienie.

SKŁADNIKI

4 tortille kukurydziane
8 x Simply V roślinne plastry na bazie migdałów o smaku łagodnym
100 g papryki trzy kolory
40 g cukinii
20 g cebuli czerwonej
20 ml oliwy z oliwek
15 listków bazylii
Sól i pieprz do smaku

SALSA POMIDOROWA

80 g pomidorów malinowych
15 g czerwonej cebuli
2 listki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz kruszony do smaku
Alergeny: orzechy

PRZEPIS

01.
Przygotuj salsę: pomidory przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
02.
Pokrój w drobną kostkę cebulę i połącz z pomidorami. Dodaj oliwę, przyprawy oraz pokrojoną bazylię.
03.
Warzywa umyj. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w cząstki. Cukinię pokrój w trójkąty o grubości 0,5 cm. Posyp solą i odstaw na 30 minut, aby puściła wodę, po tym czasie odlej wodę.
04.
Cebulę czerwoną pokrój w pióra. Wymieszaj warzywa z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Grilluj warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 10 minut lub podsmaż na mocno rozgrzanej patelni.
05.
Tortille umieść na suchej, rozgrzanej patelni i podpiecz z obu stron do zarumienienia. Na każdej tortilli ułóż po 2 plastry Simply V o smaku łagodnym, na to grillowane warzywa i listki bazylii.
06.
Następnie złóż na pół i smaż na średnio rozgrzanej, suchej patelni na złoty kolor. Gdy ser zacznie się rozpuszczać obróć tortillę na drugą stronę.
07.
Gotowe quesadillę zdejmij z patelni i pokrój na trójkąty. Podawaj na gorąco z salsą pomidorową.
Polecamy podanie na gorąco z salsą pomidorową, w razie potrzeby można zaostrzyć smak drobno posiekaną świeżą papryczką chili lub ulubionym ostrym sosem.